locu’ unde-ntoarce uliu’

Mi-am reamintit o scena de acum 2-3 ani in urma ,saptamana trecuta.Mi-am reamintit-o pentru ca s-a repetat motivul.Congelatorul de la Plostina s-a transformat in aeroterma.         …..asa s-a-ntamplat si  acum 2-3 ani in urma.Ce facem in astfel de situatii? Sunam un „preten”.In cazul meu pretenu’ si parteneru’  de pescuit, se  „intituleaza”- Gabi.                        Ii expun pe scurt lu’Gabi simptomele pacientului si acesta da replica ce-o da tuturor cunoscutilor cu probleme la frigidere:

– e clar! motoru’!

L-am intrebat de ce da acest prim verdict pe nevazute,chiar daca este aproape sigur ca nu asta este piesa defecta. Am primit un raspuns de profesor de marketing:

-motorul este cea mai scumpa piesa.ii pregatesc pentru ce este mai rau.sa-i vezi ce se bucura cand la final le spun c-a fost termostatu’!

Asa ca pornim catre Plostina cu masina lui, pe care avea inscriptionata meseria lui si-un autoportret (un maimutoi c-o cheie franceza-n mana)!Omu’ nu fusese niciodata mai sus de Lopatari.Cand s-a terminat asfaltul,au inceput intrebarile:

-ma-e mult? tot asa urcam?

– vrei sa-ti raspund in km ;curbe la 90 grade sau pante cu inclinatie mai mare de 20%?

S-a prins ca sfarsitul drumului nu este aproape.Ajunsi in fata casei,Gabi coboara din masina, face o pirueta lenta, se uita spre Mortatu si exclama:

-asta-i locu’ unde-ntoarce uliu’!

M-am prefacut ca nu pricep intepetura lui, si-l intreb:

-de ce zici asta?

-pai, unde sa se mai duca?! nu vezi ca acolo se termina cerul?!

Pentru Gabi,Plostina este la marginea universului; pentru mine,Plostina este exact centru’ universului. asta-i lucru ce ne diferentiaza esential! … a.. ma-e unu’ : el are-n mana o cheie franceza….

 

 

Author: Nelu Copăcel

Lasă un răspuns