manipulare

Pe vremea cand Dacia lu’ popa Murea era singura „masina mica” de la Plostina,eu aveam6-7 ani.Atunci cand garla nu era prea mare la Malu Rosu si popa reusea sa treaca,parca minunatia pe ulita la noi.Ezact in fata portii.Popa pleca la slujba ,iar eu dadeam roata masinii,holbandu-ma prin geamuri la ceasuri si maneta de viteze dotata in cap cu o bila multicolora.

La momentul studiului „navei cosmice” din posterior,mi-au trezit interesul caracterele nichelate: in stanga – DACIA;in dreapta -1300.

Prin analogie cu pretul la „iogeniile” din raftul de la magazie,am ajuns la concluzia ca minunatia costa 1300 de lei .Urmatorul pas a fost s-o intreb pe mama cati bani castiga tata.

-De ce?

-Asa!?

-Vre’o  doo mii!

– S-atunci de ce nu cumpara o masina?

-E scumpa mama! N-avem atatia bani.

-E o mie trei sute! Ce-i mult?

Am inteles din zambetul ironic al mamei ca n-o s-avem curand masina noastra.

Ai dreacu cum manipuleaza ei cumparatoru’…

Author: Nelu Copăcel

19 thoughts on “manipulare

  1. Nelule esti…….tare realist si mai mult nimic. Mi-ai rascolit copilaria si vreau sa spun ca erau perioade si anumite momente cind poate imi doream ceva si nu era posibil, tu realizezi si ma intelegi la ce ma refer. Astea toate ne-au calit si ne-au facut sa realizam ceva in viata.Apropo ce mai stii sau daca stii ceva de „POPA MUREA”

  2. da, popa Murea… o permanenţă a copilăriei mele, la fel ca nea Nilă de la „coperativă” unde ne duceam cu maicamare să dăm telefon acasă (avea telefon cu manivelă) şi de unde tot maicamare mi-a cumpărat şapcă de elev, ce mândru am mai fost de ea… şi nea Mircea de la „magazie”, mi se părea mie mare cât un munte (ca si popa Murea dealminteri)

  3. Salut
    Eu nu ma pricep asa de bn la ,a povesti dar imi place foarte mult toate povestirile care se scriu , de stiut stiu foarte multe , dar nu prea ma pricep cum sa le insir ,asta datorita faptului ca , cind mergeam la scoala nu prea imi era capul la invatat , dupa o ,ora doua ma gindeam ce avem ultimele doua ore ca sa fugim de la scoala si sa ne oprim in bolovanari sa ne jucam dea hoti banda si gardisti , sa punem capcane la iepuri si bine inteles ca nu prindeam nici-unul si multe alte prosti care le faceam. Si aici ma refer ca fugeam de la scoala nu doar la mine ci si la colegi mei de {facultate}Despre popa Murea din cite stiam eu ultima data era la biserica din Dimeana comuna Beceni. salutare si numai bine

  4. …imbatranim fratilor!Cei amintiti mai sus au trecut la cele vesnice.Popa Murea de vreo doi ani;Nea Nila cu multi ani in urma si ultimul -Nea Mircea Zaganu -anu’ trecut.Sper sa nu gresesc cu privire la Popa Murea(ma interesez si revin).
    …intreaba o baba pe Nea Nila:
    -ai treniguri?
    Nea Nila scoate o cutie plina cu linguri de aluminiu si-i raspunde:
    -tu crezi ca eu stau doar cu „treilinguri” in pravalie?!
    Cei care se ocupau de limba romana in tara asta(Alexandru Graur si George Pruteanu)au murit si ei.Asa ca scrie cum poti Petrica, ca noi intelegem.Cu totii am mai „baut” cerneala cand trebuia sa scriem cu ea,dar cei mai docti ca noi ne vor ierta!
    Apropo: cum se scrie in dialect plostinar Simion? E bine SIMHION? M-am gandit la combinatia chi;ghi. Am o poveste frumoasa cu el…O scriu curand!

  5. Salut
    In legatura cu nea Simion , eu mil aduc aminte destul de bine ,dar la odaia de sub mortatul despre care se pomeneste nu cred ca a locuit acolo din cite stiu eu si aici va spun de ce , pentru ca el daca nu a fost insurat cam avea frica de femei , deci cum am zis nefiind insurat trebuia sa faca si el ceva , intro zi oarecare , sa zicem era cu niste cirlani pe sub mortatul si pe sub mortatul trece drumul care ajunge si la seci stind el asa cu cirlani trece matusa Ioana , si il intraba pe nea Simion mai Simioane tu ai vazut vre-odata c..r de femeie la care el raspunde ca nu. si atunci matusa Iona auzind raspunsul si cindinduse ca ar fi bine sa vada si el fesle la o domna ridica poalele in sus .Atunci nea Simion vazid asa minunatie spune FUGI BOALI CA IMI SPERII CIRALNI acuma eu nu stiu daca a fost chiar asa pentru ca nu am fost la fata locului dar spun si eu ce au spus alti ,de locuit stiu ca locuia intro odaie cam intre casa parintilor mei si casa lui Titi Laba si mai stiu ca el ma invatat sa fac un fel de fluier din nuiele de salcie dar asta se poate face numai primavara deo-camdata cam atit .Nelu in legatura despre popa Murea si nea Mircea zaganul acum aflu ca nu mai sunt in viata dumnezeu sa-i odihneasca in pace numai bine si mai vorbim

  6. Hai sa va spun eu o poveste cu „Nea Simion”, asa cum am auzit-o si eu de la alti plostinari mai batrini. Nea Simion, aflindu-se pe Submortatu, avind misiunea de a pazii niste oi,(printre oi se aflau si niste cârlani adica niste miei mai batrinei), apare in zona matusa IOANA zis baba IOANA – dupa ultimul barbat pe care l-a avut o chema TULIN, inca mai traieste si cred ca a trecut de 90 de ani, si incearca sa-i propuna lui Nea Simion ceva asa mai indecent, cine o cunoaste pe persoana in cauza stie la ce ma refer. Nea Simion om linistit, respectabil si nu cred ca a fost vreodata casatorit deci omul fara prea multa experienta in ale vietii îi raspunde babei in felul urmator : -Stai cuminte IOANO, ce vrei sa se sperie carlanii.-

  7. formidabil cum v-aţi nimerit in acelaşi timp cu povestea…
    da, nea Simion nu locuia acolo la odaie, dar aşa marcam noi locurile, „odaia lui Simion”, „odaia lui Nisturuc”, „la odaie in muche” (asta e unde avem noi fâneaţa submortatu, unde sunt bolovanii ăia rostogoliţi, acolo păzeam noi vacile si mieii).

    apropo, care dintre fraţii Buna ne-o fi ajutat pe noi „să ne iscălim” pe o piatră la submortatu? – io eram cu cornel, să fi avut vreo 11 ani (parcă era în 1984), ne chinuiam să ne iscălim numele cu un cui, si trecea unul dintre voi, fraţii Buna, de la Seci spre sat, si ne-a ajutat să ne iscălim… era mai mare ca noi, flăcau (deşi probabil nu era trecut de 20 ani, ni se parea nouă mare…)

  8. Click on the picture to hear an audio file of the word. Asta aparea aparea in casuta unde este codul. S-a rezolvat!
    Revenind la nea Simion,se pare ca dosarul meu „uichilics” a fost deconspirat de Petrica si Gheorghe in acelasi timp.Replica finala in varianta auzita de mine ;
    -na tu-ti roiu’ matii ca sperii carlanii!!
    Daca tot m-am laudat ca scriu ceva cu nea Simion,ma tin de cuvant chiar daca istorioara n-are nimic hazliu in ea.
    ….toamna tarzie,an de gratie ’77.Lemnele pentru iarna n-au fost aduse la timp,asa ca tata a facut un efort si a programat un transport de lemne intr-o miercuri.Masina „buceag”;nea Titi Laba-driver ; nea Simion – copilot si eu -ajutordebagatordeseama.Directia – Huduboaia-La Rapa.Incarcat-mers putin -intepeniti in mijlocul drumului in noroi.S- a gasit o solutie aparent salvatoare: un taf condus de nea Floroiu.Ghinion : tafu’ se opreste langa buceag si refuza sa mai porneasca.Celula de criza – analiza – deliberare:nea Floroiu se duce la cabana la Huduboaia si promite sa se intoarca dimineata sa porneasca tafu’; nea Titi doarme in masina ;eu si nea Simion dormim in odaia lu

  9. scuze! n-am terminat.ori am apasat din greseala pe” trimit” ori e altceva la care eu nu ma pricep.
    continuam:dormim in odaia lu’ Craciun.Am patruns priN efractie ajutati de un levier.Inauntru: pat de scanduri acoperit cu tol ;masa de scanduri netrase si puse rar ;soba lipita cu pamant ;lemne uscate pregatita pentru foc. Afara : intuneric ;noroi ;lapovita ;buceag intepenit.
    Au facut focul si am reusit sa ne incalzim.Noaptea era lunga,asa ca am incercat sa dormim cu matele gheortaind de foame inghesuiti pe patul ingust si tare – eu si nea Simion . Daca n-a vrut sa se culce cu baba Ioana,s-a culcat cu mine!( la ce va ganditi perversilor?).In toiu’ noptii m-am trezit speriat.Nu stiam unde ma aflu si cine-i fantoma ce se plimba prin odaie respirand greu.
    Am trecut ani la rand pe langa odaia lu’ Craciun de la Tisa si de fiecare data i-mi revenea in minte o silueta brazdata de cateva dungi rosiatice aruncate de focul palpaind in soba de pamant.Nu era umbra lu’ Mircea la Cozia,era nea Simion care facea focu’ sa nu inghete copchilu.
    Nu reusesc sa-mi amintesc deloc trasaturile fetei acestui om.Tot ce retin este ca se imbraca gros,in haine de dimie indiferent de anotimp

  10. Apropo de Nea Simion uite mi-am amintit si eu ceva legat de dormit la el, nu cu el dar, sa trecem peste. Clasa I- am facut-o la scoala de la Plostina si vreo 2 – 3 la Vadu Oii. Parintii fiind cu gospodariile in doua locuri adica si la Seci, normal ca trebuia sa stau cu ei ca asa era situatia si in acea perioada adica incepind din septembrie 1969 si nu mai stiu eu asa bine cit perioada a fost, veneam seara de la Seci si trebuia sa dorm undeva, era casa de la Plostina dar eu fiind copil probabil ca-mi era ceva teama si eram cazat la Nea Simion in odaita ce era undeva linga casa lui Nea TITI LABA, pe linga ciucir cine mai isi aminteste si stiu ca era un om destul de blind, primitor, respectat de sateni, si imi punea seara ceva ce avea si el acolo mincam impreuna, somn si dimineata la scoala si amintirile cu el sigur sunt mai multe caci a fost cunoscut de intreg satul.Nelule mi-au placut toate scrierile tale si datorita lui Cristi care merita tot respectul pt ce a facut pt noi cu aceasta pagina pe internet si sigur s-ar merita sa ne gasim o data la Plostina si sa ne cinstim cu ce altceva decit cu o tuica din aia care pe unde am unblat nu am gasit.Sa fiti sanatosi toti si sa aveti grija de voi!!!!!!

  11. Salut
    Fiind simbata ,nevasta la munca eu acasa ca de sau mai schimbat lucrurile si fiind un pic cam plictisit as dori sa mai scriu si eu cite ceva despre plostina noastra cea draga si frumoasa
    Nelule spuneai despre nea simion ca nu iti mai amintesti , sa-u nu iti amintesti figura lui , eu mil amintesc ca purta mereu un briceag la el marca floarea soarelui si cu zale , si aici sa nu nu cumva sa va ginditi la alt briceag, cum spuneai si tu se imbraca mereu in stilul lui nu era o persona fitoasa asa cum este lumea in ziua de astazi , care uita de unde pleaca si mai uita sa vb si limba romana .
    Cum spunea si Cristi sa scriem despre oameni de la plostina , da am putea scrie sunt foarte multe de scris si foarte multi oameni care se pot scrie despre ei (dar sa nu avem probleme cu drepturile de autor cerd nu stiu chiar asa bine) eu aici as putea aminti pe nea Vasile Cosa , pe nea Moise Pertea pe Silica Pertea vecinul bunicilor lui Cristi pe nea Vasile Tiganul (cu toate ca nu este de la noi din sat , dar face parte din istorie si el sa zicem) si mai sunt foarte multi ,dar trebuie sa va mai amintiti si voi, a si despre nea simion nici eu nu prea mai imi amintesc despre figura lui cred ca fratele meu mai mare ar putea sa ne ajute ca el zice ca a dormit mai multe nopti cu el cam atit de moment . sanatate si numai bine

  12. Cristi, fratele care se cheama Nichita este Nicu , este mai mare ca mine cu 4 ani el are 42 si Ninel este alt frate care este al doilea dupa Gheorghe ( Gheorghe fiind cel mai mare dintre frati) iar de bolovan cred ca stiu despre care spui este un bolovan foarte plat bine inteles daca mai exzista de nu lo fi farimat cineva sa faca zidul la vreo casa , si daca nu ma insel cred ca sunt mai multe persoane care au scris numele acolo am vazut ca ai zis ca mergi la vara in tara in ce perioada mergi poate ne gasim pe acolo, noi mergem prin august .

Lasă un răspuns